Una entrevista diferent, diferent.

Avui us porto una entrevista ben diferent, ja que la entrevistada sóc jo mateixa. Un amic em va demanar la meva participació en el seu Treball de Recerca i aquest n'és el resultat! Obriu la ment per endinsar-vos al món sardanista!


1. Per què als joves no els agrada la sardana? Quins factors penses que són els que influeixen en la no acceptació de la sardana per part dels joves?
No és que no els hi agradi, és que no l'han descobert com a tal, perquè ballar sardanes és molt més que puntejar o agafar-se de mans, és fer colla, cultura i mil coses que s'hi sumen. Llavors, quan l'hagin descobert, potser a molts no els hi agradarà però la respectaran.
Evidentment que hi ha factors que influeixen en el rebuig cap aquesta tradició, principalment, la moda. Quan alguna cosa està de moda, és el top, i la majoria de la societat no veu més enllà d'aquest top. Els nous estils de música, les xarxes, els nous hobbies, és a dir, la moda en si. I el problema és que aquesta no inclou la sardana, per això, molts, com que no està dins d'aquest sac, l'eviten sense conèixer-la.


2. Aquests factors es poden canviar? Com?
Evidentment que es podrien canviar, costaria, però es podria. Principalment, hauria de canviar el model de societat, per canviar la visió dels joves. I això ja és feina d'un mateix decidir encegar-te en un model social o sortir-ne per crear i/o descobrir-ne de nous, enriquidors i millors.


3. Discoteques, xarxes socials... tenen res a veure amb la davallada de la participació dels joves a les ballades de sardanes? Per què?
Sí i no. Aquests factors que m'has dit, senzillament, avancen al ritme que avança la societat i si aquesta està a un punt, no n'ensenyaran un altre de diferent, perquè perdrien béns. Tot suma, evidentment, però com he dit abans és cosa d'un mateix.


4. Els mitjans de comunicació deixen de banda la cultura popular? Tot i això, els castells tenen programes i bona acceptació, la sardana no. Què en penses?
No crec que la deixin de banda, sinó que no l'ensenyen tota. Segurament es centren o donen protagonisme, com has dit tu, als castellers, com si fos l'únic símbol de la tradició catalana. I no és així, tenim les sardanes, els geganters, corre focs, etc. Et posaré un exemple, l'altre dia a la diada, hi havia castellers i sardanistes ballant sardanes, també. Tv3 no va mostrar en cap moment aquesta gent ballant, només els castells. Són aquestes petites coses que tapen aquesta dansa tradicional tan bonica i valorada per molta gent, però la de persones que s'hi podrien sumar encara!


5. Estàs d'acord en què s'adaptin sardanes amb melodies actuals? Penses que deixa de banda les sardanes tradicionals?
Sí, per què no? En absolut, el món avança i vulguem o no hem d'avançar amb ell, està bé voler conservar les tradicions, però a vegades, per no perdre-les s'han de renovar, sense deixar de banda les arrels. Crec que no hi ha cosa més bonica que una sardana tradicional tocada únicament per la cobla, però ara mateix crec que tenir un repertori de sardanes "modernes" no faria pas mal, al contrari. Si no mira la Cobla Contemporània i les versions que fan i l'èxit que van tenir amb la Sardana Despacito, va arribar fins i tot a ràdios com Flaix Fm o discoteques. D'aquesta manera podem arribar a un públic molt més jove.


6. Penses que aquesta música pot ajudar als joves a descobrir la sardana?
És el que et comentava anteriorment, totalment, perquè és original i crida l'atenció, ja que no és la típica sardana que tenim marcada com estereotip. Penso que aquesta música pot trencar amb la frase "és que les sardanes són avorrides."


7. Penses que els punts lliures poden agradar més als joves que els tradicionals? S'haurien d'ensenyar juntament amb els tradicionals?
Evidentment, ballant punts lliures et canses més, però gaudeixes mil vegades més que ballant els passos tradicionals. El fet de fer una coreografia que no sigui la tradicional diverteix més a la gent, tant pel qui la balla com pel qui la mira.
Partint des de zero, no. Un cop el ballador tingui assolida la base, penso que sí que es podria començar a ensenyar punts lliures alhora que els tradicionals. Perquè tot de cop seria massa complicat.



8. Des de fa uns anys s'han promogut programes per ensenyar a ballar sardanes a l'escola. S'ha focalitzat en el ball però no en la música. Penses que només ensenyant a ballar sardanes als infants, n'hi ha prou perquè vagin a ballar a les places? S'hauria de fer-los descobrir la música i la cobla, també?
No sé per què, però tothom que ha ballat sardanes a l'escola les etiqueten d'avorrides i crec que és perquè, com he dit a la primera pregunta, els han ensenyat que senzillament és puntejar i agafar-se de mans. Em sembla bé que existeixin aquests programes pels infants, per no perdre la tradició, però mostra'ls-hi què hi ha més enllà, com molt bé has dit tu, la cobla, punts lliures...


9. Juntament amb els programes per les escoles, els cursets organitzats per agrupacions sardanistes, penses que són una bona opció per fer descobrir als joves la sardana? Se n'haurien de fer específics pels joves ( amb música actual i punts lliures, a part de la sardana tradicional)?

Bona, aquesta! Haha. És clar, de fet, dirigits a la mainada ja se'n fan. Penso que aquests que dius "específics pels joves" seria genial que es fessin, mentre hi hagi jovent interessat a fer cultura i tradició!

Per tot això i més us animo que us sumeu al món sardanista, ja sigui tocant o ballant, a les places o dins d'una colla sardanista! Us prometo que estareu contents d'enriquir la cultura popular! Apa, ens veiem divendres que ve, amb la continuació de "Una foto val més que mil paraules?".

Comentaris

Entrades populars